DDGS w żywieniu bydła – jakie składniki odżywcze zawiera i czy jest bezpieczny w stosowaniu?

Produkt białkowo-energetyczny w żywieniu bydła może być stosowany, jako komponent mieszanek treściwych, co sprzyja wydajności mlecznej. DDGS, bo o nim mowa z powodzeniem zastąpi drogą i importowaną śrutę sojową, ale także makuch rzepakowy czy suszone młóto. Poznaj zalety suszonego wywaru gorzelnianego i sprawdź, czy jeszcze się charakteryzuje!
Co to jest DDGS?
Podestylacyjny susz zbożowy lub inaczej mówiąc suszony wywar gorzelniany powstaje jako produkt uboczny przemysłu spirytusowego. Najczęściej używanym surowcem podczas produkcji jest ziarno kukurydzy. Pozostały zacier po fermentacji i destylacji alkoholu etylowego jest zagęszczany a następnie suszony. Komponent ten może powstać też:
- pszenicy
- jęczmienia
- pszenżyta
Gotowy produkt po suszeniu ma formę pelletu, płatków lub jest sypki.
Właściwości produktu paszowego powstałego z suszonego wywaru gorzelnianego
Pasza ta charakteryzuje się:
- wysoką strawnością składników pokarmowych
- zawartość białka wyróżnia się korzystnym składem aminokwasowym, dlatego możliwe jest zrezygnowanie, np. z makuchu rzepakowego
- niski rozkład białka w żwaczu, który zapobiega kwasicy żwacza
- duża wydajność krów mlecznych jest możliwa, dzięki temu, że większa część białka trawiona jest w dwunastnicy
- można nią karmić także drób i trzodę, o ile produkt paszowy zawiera ligninę
Oprócz tego w paszy występują składniki takie jak:
- wapń
- fosfor
a także:
- metionina
- lizyna
UWAGA: Zawartość białka w danym produkcie paszowym może być różna. Zależy to od konkretnej odmiany roślin i warunków uprawy. Kolor poszczególnych produktów paszowych może również być odmienny. Jasnobeżowa barwa oznacza, że do produkcji użyto pszenicy, natomiast barwa jasnożółta i ciemnożółta oznacza, że wykorzystano kukurydzę.
Czy DDGS jest bezpieczny w stosowaniu?
Jeśli produkt paszowy, o którym mowa zawiera także komórki drożdży i ich metabolity w procesie fermentacji, wówczas wielocukry zawarte w drożdżach wiążą wodę, bakterie chorobotwórcze i mitotoksyny, a ich miejsce zajmują bakterie kwasu mlekowego, które obniżają znacząco pH, co jak wiedzą hodowcy wpływa korzystnie na jakość mleka. Oznacza to również, że produkt jest bezpieczny w stosowaniu i podawaniu dla zwierząt, a ryzyko zakażenia mitotoksynami jest zerowe. Ponadto, standaryzacja produkcji i technologii oraz bardzo restrykcyjne przepisy, a w szczególności kontrole, sprawiają, że produkt paszowy powstały z podestylacyjnego suszu zbożowego daje gwarancję jakości i oczywiście samego bezpieczeństwa.
Podsumowanie
Pasza ta, stosowana w żywieniu krów mlecznych nie może przekraczać 20% dziennej dawki suchej masy. Może być ona traktowana jako pasza białkowa lub energetyczna. W swoim składzie ma białko, które wolno trawi się w żwaczu, dlatego może być elementem profilaktyki chorób żwacza. Pasza ta jest alternatywą dla drogiej soi i nie podlega znaczącym wahaniom cenowym, jak importowane pasze. Jest też bezpieczna w stosowaniu i ogólnodostępna, a także możliwe jest jej magazynowanie ze względu na suchą postać pelletu lub wiórków.
Najnowsze komentarze